Mineralsmink har gjort entré på marknaden som produkter för dig med känslig hy, eksem, eller rosacea. Eller för dig som föredrar ett naturligare alternativ fritt från kemikalier. Huruvida man faktiskt får bättre hy av mineralsmink varierar, men eftersom produkterna inte täpper till porerna utan låter huden andas är det helt klart värt att testa om du dras med besvärlig hud som inte tål annat smink.

På Happy Green hittar du mineralsmink från Estelle & Thild och YAG Sweden. Båda dessa varumärken är utvalda för sina ekologiska och veganska produkter, vilka gör gott för huden. Dessutom gillar vi att båda företagen är svenska och har fokus på en hållbar framtid. Samtliga foundations innehåller Titandioxid som ger visst solskydd samt Zinkoxid som verkar antiinflammatorisk och lugnar irriterad hud.

Borde jag välja flytande foundation eller puderform?

Flytande för dig som föredrar den återfuktande känslan och samtidigt vill ge din hud alla fördelar från de vårdande mineralerna. I puderform är produkten helt fri från konserveringsmedel, olja och parfym. Pudret kan också upplevas som lättare på huden, utan att tappa täckningsförmågan.


Sidsel Löyche

Sidsel Löyche recenserar

Vi lät Sidsel Löyche, frilansskribent och recensent av skönhetsprodukter, testa och skriva om mineralsmink från YAG Sweden och Estelle & Thild.


Foundation Soft Light från YAG Sweden

Jag måste erkänna att jag var rädd för att uppleva produkten som torr på huden, men så var inte fallet. Jag var glad att kunna hitta rätt nyans då jag vanligtvis tycker det är svårt när jag testar en ny foundation. Pudret täcker oönskade ojämnheter utan att vara alltför tjock vilket känns fräscht. Jag behövde dock lägga lite concealer under ögonen såhär innan vårsolen fått fäste. Efter en heldag på jobbet satt sminket kvar och huden kändes varken torr eller sådär svettig den kan bli efter för många timmar framför datorn.

Jag har ganska känslig och torr hy och kan ibland reagera med rodnader vid byte av produkter, men tack vare att detta är en snäll mineralprodukt har jag inte märkt av några problem.

Soft pink rouge från Estelle & Thild

Det här rouget får högsta betyg. Färgen är ljuv och smälter fint in på huden. Då jag testade produkterna tillsammans blandade de sig fint med varandra och resultatet blev fint och naturligt. Precis som den foundation jag testade från YAG, höll rouget sig på plats hela dagen.

Överlag var produkterna lätta att tvätta bort på kvällen och min rädsla för att de skulle kännas torra på huden är som bortblåst. Jag kan varmt rekommendera mineralsmink till dig som gillar en osminkad känsla och till dig med känslig hy. Botanisera bland foundations, puder, highlighters och ögonskuggor i vårens softa färger. De lätta produkterna lägger sig fint över solkyssta kinder.