I många hudvårdsprodukter, som schampon, tvålar, ansiktsrengöring och liknande produkter, finns det miljöskadliga kemikalier som vare sig är bra för din hud eller miljön. Men misströsta inte, skönhetsindustrin håller i vissa delar på att shapa upp sig vilket leder till att fler och fler produkter blir bättre för dig och din omvärld. I den här artikeln gräver vi oss djupare ner i frågan och vad du kan göra för att hitta rätt rengöringsprodukter och framförallt, vilka du kan börja med att byta ut.

När vi använder en hudvårdsprodukt som innehåller miljöskadliga kemikalier är det många av oss som inte tänker på att de, förr eller senare, hamnar i våra vattendrag där de får långsiktig påverkan på miljön. Ett faktum som ledde till att det från 1 juli, 2018, är förbjudet med mikroplaster i kosmetiska produkter. Men det är inte bara mikroplaster som kan vara problematiska i hudvårdsprodukter. Ett annat ämne som du bör ha koll på är tensider.

Tensider är det ämne i en skönhetsprodukt som skapar lödder när det kommer i kontakt med vatten. Många tensider klassas som hudirriterande eftersom de löser upp hudens egen skyddande fettsyramantel. Det gör huden torr. En del tensider kan också ge skadliga långtidseffekter för vattenlevande organismer, då inte reningsverken klarar av att rena vattnet från dessa ämnen. Vanliga tensider är till exempel Sodium Lauryl Sulfate (SLS) och Sodium Lauretg Sulfate (SLES). Vi vill såklart undvika att använda den typen av ämnen i vår hudvård.

Byt till en grön rengöring

En grön rengöring innehåller mer skonsamma tensider, ursprungligen från naturen och som lättare bryts ner av miljön. Naturliga tensider löddrar inte lika mycket som syntetiska tensider vilket är mer skonsamt för huden eftersom den skyddande fettsyramanteln inte löses upp. Naturliga tensider du ska hålla utkik efter är exempelvis förtvålade oljor i fasta tvålar (tex Sodium Cocoate från kokosolja) och sockertensider (tex Decyl glucoside). Förutom att skönhetsprodukter med syntetiska tensider är dåliga för miljön är de också dåliga för din hud och i länder med god hygien ökar problemen med eksem. Det beror på att vi tvättar oss för ofta och då med produkter som torkar ut huden. Det leder till att vi är många som upplever torrhet i huden vilket leder till att vi smörjer oss med vårdande hudkrämer. Men kanske borde vi istället för att smörja oss så mycket reflektera över vilken rengöring vi använder. Då går vi också till botten med problemet istället för att bara lindra symptomen.

Byt ut tvålen

Börja med att byta ut tvålen som du tvättar händerna med. Den är enklast att börja med. Du bör välja en fast tvål som naturligt återfuktar och vårdar dina händer. Det är ett vanligt missförstånd att fasta tvålar skulle vara mer ohygieniska, men det stämmer inte. En fast tvål som är hantverksmässigt tillverkad och har sitt naturliga glycerin intakt är en tvål som inte spricker och har en pH-nivå där bakterier inte trivs. Om du därtill låter den fasta tvålen ligga på ett tvålfat där tvålen får torka mellan användningarna blir den lika hygienisk som en flytande tvål.

Oljebaserad rengöring

Nästa rengöring du kan byta ut är ansiktsrengöringen. Och här vet vi att det kan vara lite känsligt. Ofta har du redan hittat en rengöring du gillar, men som kanske innehåller ämnen du egentligen inte borde använda. Vi brukar tipsa om oljebaserad ansiktsrengöring. Och har du inte testat det borde du göra det. Även om vi fattar att det kan vara lite läskigt, vi vet ju att det är en vanlig föreställning att huden blir fet av olja. Men det stämmer inte. Är det en näringsrik olja får din hud snarare en fin lyster med balans i huden än en fet hinna. Jämfört med en ansiktsrengöring med syntetiska tensider tvättar en oljebaserad rengöring rent utan att skada hudens naturliga fettsyramantel. En rengöringsolja är också lika effektiv för att få bort smink och som djuprengöring av huden. Den oljebaserade ansiktsrengöring är också helt nedbrytbar, vilket också är ett plus.

Så summa summarum, börja med att byta ut handtvålen till en fast tvål och byt ut ansiktsrengöringen med syntetiska tensider till en oljebaserad ansiktsrengöring. När du väljer en rengöringsolja välj en olja som är anpassad för din hudtyp. I övrigt finns inga hinder för att byta till en grönare rengöring.

Denna artikel är skriven tillsammans med våra vänner på Organics by Sara.