Yogamattan är din mest trogna vän och ditt viktigaste redskap när du yogar. Men att hitta den rätta mattan är lättare sagt än gjort. I den här artikeln pratar vi om vilken tjocklek din matta ska ha, yogamattor med bra grepp, vilket material som är bäst och vi tipsar om hur du tvättar din yogamatta.

Ingen har kunnat undgå att yoga som motionsform har växt och engagerat mycket folk de senaste åren. Som alla andra motionsformer är det en materialsport och det är viktigt att veta vilken matta som lämpar sig för vad.

Vilken tjocklek ska min yogamatta ha?

Tjockleken på din yogamatta spelar stor roll. Beroende på hur bekväm matta du önskar eller vilka yogapositioner du ska utöva bör du tänka över tjockleken. Standardtjockleken på yogamattor är 4 mm. Det ger dig tillräckligt med dämpning för att skona knä och leder, mattor kan variera mellan 2 mm - 6 mm.

Yogaformer som lämpar sig för tunna mattor

 • Ashtanga Yoga - En dynamisk yogaform som bygger styrka och smidighet. Du utövar alltid samma övningar varje gång du yogar och fokuset ligger på att synkronisera andetagen med rörelserna.
 • Vinyasa Yoga - En dynamisk yogaform precis som Ashtanga. Vad som skiljer dem åt är att Ashtang har ett flöde av förutbestämda rörelsemönster. Medan vinyasa har ett flöde av rörelser som instruktören själv satt ihop.
 • Flow yoga - Har tagit inspiration av Vinyasa Yoga-systemet. Yogaformen är en kombination av både Asthang och Vinyasa.
 • Poweryoga - Kommer ursprungligen från Ahstangyogan. Det är en akrobatisk yogaform som bygger styrka och renar kroppen från slaggprodukter samt minskar spänning i muskler och leder.

En tjock matta är bekväm men kan påverka din balans i mer utmanande positioner. Ska du däremot ägna dig åt lugna och mer meditativa yogaformer där andning och balans mellan kropp och sinne står i fokus, då är en tjock matta att rekommendera.

Yogaformer som lämpar sig för tjocka mattor

 • Yin yoga - En långsam yogaform med enkla övningar som utförs antingen liggande eller sittande. Jämfört med andra yogastilar låter yinyogan dina muskler att slappna av helt och hållet och man stannar i samma position i flera minuter.
 • Hatha yoga - Den mest kända formen av yoga. Mjuka rörelser kombineras med andningsövningar och meditation.
 • Yoga nidra - En meditationsteknik som utförs i liggande position. Målet är att få kroppen att somna medan vi fortfarande är vid medvetande.

Yogamatta med bra grepp

Ett bra grepp är a och o för att kunna utöva din yoga på bästa sätt. Tränar du exempelvis hot- eller poweryoga ska du använda mattor som absorberar och snabbt transporterar bort fukt. Allt för att ge dig ett så stadigt grepp som möjligt. Vad som är gemensamt för alla mattor är att greppet blir bättre med tiden så ha tålamod och ge din matta lite tid och omtanke.

Vilket material ska din yogamattan ha?

Att göra medvetna val i vardagen är inte alltid lätt, och att välja rätt yogamatta är inget undantag. Yoga ska vara skonsamt för hälsan och därför bör man använda yogamattor som är ekologiskt framtagna samt giftfria. 

Ekologiska yogamattor

Ekologiskt tillverkade mattor är nedbrytbara, giftfria och oftast producerade i naturgummi. Det resulterar i bekväma mattor med bra grepp och lämpas för alla typer av yoga. Du ska alltid slå ett extra öga på materialspecifikationer då begreppet ekologiskt varierar från land till land.

Fördelar med giftfri PVC i yogamattor

Varför köpa en yogamattor i giftfritt PVC? Jo, för att PVC plasten som används vid tillverkning av syntetiska yogamattor innehåller mjukgörande ämnen som påverkar hormonerna i kroppen. Plasten innehåller färgämnen och tungmetaller som på längre sikt kan påverka din hälsa negativt. Giftfritt PVC innehåller inte dessa ämnen och har dessutom längre livstid än naturgummimattan.

Fördelar med yogamatta i kork

Kork är framtaget på ett hållbart sätt direkt från naturen. Materialet har antibakteriella egenskaper som gör att mattan håller sig fräsch länge utan att lukta.

Korkmattan är din bästa vän i fuktigare miljöer. Med sitt oslagbara grepp lämpar den sig bra för vinyasa flow eller bikramyoga. Pågrund av att den absorberar fukt behöver du ingen handduk ovanpå din matta. En riktig stöttepelare under de svettigare passen helt enkelt.

Fördelar med yogamatta i ull

Ägnar du dig åt lugnare former av yoga eller vill ha ett mjukt och skönt underlag att utöva din meditation då är en ullmatta att rekommendera. Ullen håller dig varm och ger mattan en naturlig andningsfunktion. Materialet är hållbart och smutsresistent.

Välj den mattan som känns bäst för dig och dina behov. Men glöm inte att se över materialspecifikationen en extra gång för att kontrollera att du köper hem en matta som är skonsam för både kropp och själ.

Tips på tvättråd för yogamattor

Det är viktigt att du behandlar din matta med omsorg. Precis som du tvättar dina yogakläder bör du tvätta din yogamatta. Beroende på vilken form av yoga du utövar behöver du tvätta den olika ofta. En tumregel är att torka av mattan efter varje träningspass och rengöra den mer grundligt en gång i månaden.

Ta del av dess skötselråden för att hålla din yogamatta ren och fräsch samt för att ge den en längre livslängd.

Så tvättar du din yogamattan för hand

Det finns olika sätt att rengöra din matta för hand på. Alla mattor som inte är producerade av tunn PVC plats bör rengöras för hand. Här nedan kommer några enkla husmorstips.

 • För att rengöra en matta av naturgummi blandar du vitvinsvinäger och vatten hälften hälften i en flaska. Spraya sedan sparsamt på din matta. Detta är ett naturligt sätt att desinficera och bevara gummits textur och färg.
 • Känslig mattor som till exempel TPE-mattor kräver att du rengör med vatten och torkar av med fuktig trasa.
 • Blanda ljummet vatten och såpa i en sprayflaska och spraya på mattan. Ta sedan en fuktig handduk eller svamp och skrubba mattan med. Avsluta med att hänga upp mattan och låt den lufttorka.
 • Blanda vatten och några droppar ättika i en sprayflaska och spraya sedan mattan.
 • Tillför eteriska oljor i din hemmablandning för att ge mattan en mjuk och naturlig doft.

Bör du tvätta din yogamatta i maskin?

Det är inte alla yogamattor som tål att tvättas i maskin. En tunn matta i PVC plast kan du dock kasta i tvättmaskinen. Se bara till att använda milt tvättmedel och skippa centrifugeringen. Mattan mår bra av att självtorka hängandes efteråt.

Tips på rengöringsmedel

Det finns olika typer av rengöringsmedel för yogamattor. Du kan antingen göra din egen hemmablandning eller köpa färdiga specialspray. Här är lite olika alternativ till rengöring.

 • Såpa
 • Hälften vinäger och hälften vatten
 • Specialspray för yogamattor

I den här artikeln har vi gått igenom yogamattor med bra grepp, vilken tjocklek din yogamatta ska ha, olika material, funktioner samt tvättråd. Vi hoppas att denna guiden har gett dig en djupare förståelse för yogamattor. Glöm inte att alla behov är olika så se till att välj den mattan som är bäst för just dig.