Elcykel-trenden bara fortsätter öka och för varje dag blir den större. Fler är intresserade av elcykeln och således föds många frågor. Vi tänkte i den här artikeln reda ut några av de vanligaste frågorna om elcyklar.

1. Måste jag trampa när jag cyklar på en elcykel?

Ja, det måste du. Och det är av den enkla anledningen att du måste trampa för att elmotorn ska ge dig extra fart. Elcykeln är mer lik en vanlig cykel än en moped. Du ställer enkelt in hur mycket assistans du vill ha via displayen på styret och regler där hur mycket farthjälp du vill ha.

2. Hur fort kan jag köra på en elcykel?

Det enkla svaret är att du kan cykla så fort som du kan trampa, precis som på en vanlig cykel. Elmotorn på din elcykel slutar att hjälpa till när du kommit upp i 25 km/h, men du kan efter det trampa dig upp i högre hastigheter. Ett undantag är så kallade Speedbikes som har en starkare motor och kan hjälpa dig upp till en hastighet på 45 km/h.

3. Går det att använda elcykeln som en vanlig cykel?

Jajamensan, du väljer själv om du vill använda dig av motorassistansen eller inte. Det du dock ska tänka på är att motorn och batteriet ger elcykeln lite extra vikt, men vill du till exempel träna benmusklerna är det kanske av godo.

4. Hur lång är batteritiden på en elcykels batteri?

Det finns inget rakt och enkelt svar på den fråga, utan det beror på en hel del saker. Saker som bidrar är din egen vikt, däcktryck, utetemperatur, terräng osv. Generellt så räcker ett batteri normalt i ca 30–70 km.

5. Hur lång tid tar det att ladda ett batteri?

Det beror på vilket batteri du, men de allra flesta batteriet laddas fullt på 2,5–8 timmar.

––> Här hittar du elcykel-sortimentet

6. Kan jag ta loss batteriet och ladda det inomhus?

Svar ja, och det är att föredra både på grund av batteriet stöldbegärlighet och på utetemperatur.

7. Påverkar kyla batteriet till elcykeln?

Yes, batteriet påverkas av kyla. Om utetemperaturen är under +10 °C bör du definitivt förvara batteriet inomhus. Batteriet tappar nämligen i kapacitet när det är kallt ute. Om det är nollgradigt kan batteriet tappa 20% av sin kapacitet och är det under -15 °C upp till 40% av batterikapaciteten. Så du gör klokt i att förvara batteriet inomhus.

8. Måste jag ha hjälm när jag cyklar elcykel?

Samma lagkrav gäller för elcykel som för vanlig cykel. Är du under 15 år måste du ha hjälm. Det står i lagen. Är du äldre behöver du inte ha hjälm, men bara en dåre cyklar utan hjälm. Det är liksom inte värt att chansa. En billig försäkring om du så vill. Om du däremot cyklar på en speedbike är det lagkrav på hjälm, och det gäller oavsett ålder.

9. Klassas elcykeln som moped?

Nope, det gör den inte utan den räknas som en vanlig cykel. Anledningen till det är att elmotorn först aktiveras när du trampar och motorn ger heller inget farttillskott vid hastigheter över 25 km/h. Du cyklar med din elcykel på cykelbanor. Undantaget är Speedbikes, som med sin kraftfullare motor, räknas som en moped.

10. Hur mycket kostar en elcykel i drift?

Den el som krävs för att ladda batteriet en gång är ca 1 krona och kör du runt 4 mil på en laddning blir milkostnaden ca 25 öre. Jämför den kostnaden med bränslekostnaden för att ta bilen samma sträcka eller vad ett månadskort i kollektivtrafiken kostar.

Alright, ta mig till elcykel-sortimentet

Bild på en tjej och en kille som står mot en orange vägg tillsammans med vars en elcykel.