Yoga för nybörjare

Alla utmanande yogaställningar som syns på Instagram kan avskräcka vem som helst. När du skrollar genom flödet syns vältränade yogis som står på huvudet eller viker ihop kroppen på ett sätt som antagligen inte är nyttigt för någon. Yoga kanske känns avlägset och mystiskt, som ett ämne med över femtusen år på nacken kan göra. Yoga är ett väl beprövat hälsosystem och fördelen är att det finns många olika varianter att välja mellan. Du kan på så sätt anpassa yogan efter dina egna behov.

Ekologiska yogamattor tillverkas oftast av naturgummi, jute eller bomull, vilket är bra för både den som yogar och miljön.

Du bestämmer själv hur du vill använda dig av yoga. Det kan vara en ren träningsform, en teknik för att stressa ner eller så hittar du yogans meditativa delar. Det spelar ingen roll hur mycket du vet om yoga eller hur mycket du vill ta del av, du kommer ändå kunna dra nytta av dess positiva effekter.

Så fungerar yoga

Under ett yogapass jobbar du både med den fysiska kroppen inifrån och ut genom att balansera hormonsystemet, stimulera matsmältningssystemet och verka utrensande. Förutom att stärka musklerna och öka syreupptaget kan yogan också bidra till att du ökar ditt tålamod och din förmåga att koncentrera dig, vilket du har nytta av i andra sammanhang i livet. Det beror på att du under passet koncentrerar dig på att vara här och nu, för att få till andningen och rörelserna. Passen är uppbyggda av olika kroppspositioner, asanas som utförs i följd. Andningen och rörelserna följs åt i ett flöde. I början kan det vara mycket att hålla reda på, men när du varit på några pass flyter rörelserna och andningen ihop. Andetaget blir ett redskap för att ta in ny energi, vid inandning och att släppa taget om det som inte längre behövs vid utandning.

Yoga för nybörjare

Så kommer du igång med yoga

Yoga hemma eller på studio?

Du kan yoga hemma med ett medlemskap online eller med olika appar som vägleder dig genom video klasser. Utbudet är stort och du kan yoga när det passar dig. Det flesta yogastudios brukar ha prova på-kort där du kan testa flera olika klasser för att du ska kunna hitta den yogaform som passar dig bäst.

Vilket yogamatta ska du välja?

Du behöver en yogamatta för att kunna stå stabilt och få fäste med händer och fötter mot marken under dina övningar. Beroende på vilken yogaform du ska utöva finns det olika mattor som lämpar sig olika bra. Det finns speciella mattor som tål värme, extra lätta mattor att ta med på resan och extra tjocka mattor för bättre stötdämpning. Vissa yogastudios har mattor att låna ut. Ur hälsoaspekt är det viktigt att försäkra sig om att PVC-mattan inte innehåller ftalater. Vissa billigare PVC-mattor innehåller ofta detta som mjukgöringsmedel, då det är billigare att tillverka. JadeYoga är en populär matta bland vana yogautövare. Förutom att de är snygga, har de testats i laboratorium för att garantera att de är helt fria från gifter. Ekologiska yogamattor tillverkas oftast av naturgummi, jute eller bomull, vilket är bra för både den som yogar och miljön. Mattor av naturgummi har en karakteristisk doft som bara tyder på att mattan är gjord av genuint naturgummi. Yogiraj har prisvärda PVC-fria allround mattor som passar bra för dig som är ny på yoga.

Behöver du ha med dig något och vad har du på dig?

Du behöver en matta om det inte finns att låna på din studio eller om du yogar hemma. Det är viktigt att fylla på med vätska, så en vattenflaska är bra att ha med. Yoga utförs alltid barfota och det är viktigt att kläderna är sköna att röra sig i. Undvik oversize t-shirts och tröjor i större storlekar, eftersom du kan få dem i ansiktet när du står i positioner där du fäller framåt.

Ta kontakt med en yoga studio, ladda ner en app eller testa några klasser på Youtube. Det är alltid det första steget som tar emot. Så precis som ett känt varumärke uppmanar dig, bara gör det.

Namaste!

Visa hela yogasortimentet