Vegansk Peanut caramel cake

Fantastiskt god glutenfri kaka för alla jordnötssmörsälskare. Lika god att äta tempererad som direkt från frysen som glasskaka. Dekorera med färska bär eller jordgubbar och du har en riktigt lyxig dessert – som dessutom är vegansk. Tillagningstiden är ungefär 40 minuter.

Ingredienser

Räcker till 16-bitar

Botten

Fyllning

Gör så här

Botten

1. Kör alla ingredienserna, förutom kokosflingorna, i en matberedare tills det går att klämma ihop mellan fingrarna och nötterna fortfarande har lite struktur (gott med crunch!).

2. Strö ut kokosflingorna i botten på formen och tryck sedan ut degen med fingrar och handflator över flingorna till ett jämnt lager. Försök att få det så kompakt som möjligt.

3. Avsluta med att ta baksidan på en sked och dra försiktigt över samtidigt som du trycker ner för att få extra smooth botten.

Fyllning

1. Mixa alla ingredienser, förutom kokosolja, kakao och kakaonibs, till en så jämn smet som möjligt. Använd en mixer eller en matberedare för bästa resultat.

2. Tillsätt flytande kokosolja, mixa snabbt ihop oljan med resterande smet.

3. Spara lite av smeten ca 0,7 dl i en kopp/liten skål, häll på resten i formen ovanpå botten.

4. Vispa 1 msk kakao med smeten du sparade tills det blir en chokladsmet. Om chokladsmeten blir väldigt tjock kan du spä ut den med lite vatten så att den är samma konsistens som originalsmeten.

5. Klicka ut smeten lite på måfå över jordnötssmeten i formen. Slå sen formen mot en bordskant några gånger så eventuella luftbubblor försvinner.

6. Dra därefter en knivspets genom chokladklickarna för att skapa ett swirl-mönster.

7. Strö kakaonibsen längs med utkanten på kakan.

Ställ in i frysen tills dess att fyllningen stelnat helt eller tills den ska ätas!