Slappna av och nå högre med yogaprops

Redskap eller props fördjupar yogan och hjälper dig att slappna av. De kanske verkar svåra att använda – men våga testa! Ett enkelt bolster under dina knän eller dina lår kan ge ländryggen avslappning. Våra kompisar på Yogobe har lärt oss mer om hur man använder props och vi är glada att kunna dela tipsen vidare till er!

Vad är props?

Props eller redskap är hjälpmedel för din yoga och träning. Det finns massor av olika varianter av bolster, filtar, bälten, extra yogamattor, block och stolar. Och alla kan de hjälpa dig att förstärka din upplevelse av yogan. De kan både avlasta kroppen i avslappnande positioner – och skapa kraft i andra positioner. B.K.S. Iyengar, som utvecklade Iyengaryogan, introducerade yogaprops för att alla skulle kunna göra yoga oavsett fysisk kondition eller ålder.

Varför ska jag använda props?

Props hjälper dig att lyckas med olika positioner mer effektivt. De gör yogapositionerna enklare, stabilare och ge det stöd som din kropp behöver. Även om du yogat ett tag rekommenderar vi dig att testa att använda olika props och se hur det känns. Kanske kan du få en ny upplevelse av både din kropp och positionerna.

Olika varianter av props

Filtar– Förutom att vara en varm kompis under avslappningen är filten ett fantastiskt redskap i alla möjliga positioner. Den kan ge dig stöd under knäna, du kan rulla ihop den under rumpan när du mediterar och den kan vara ett stöd lite här och var när mattan eller golvet är för hårt.

Yogaklossar/block – Ett block förbättrar din teknik och kan öka både kroppskännedom och styrka. Dessutom kan blocket användas i flera olika yogastilar och under flera olika positioner. Du kan ha användning för ett block i alla stående positioner. Till exempel när du står i triangeln och halvmånen kan du använda ett block när handen inte når golvet, vilket ger en helt ny upplevelse.

Yogabolster – Bolster är stora kuddar som ger dig djupare avslappning. De avlastar kroppen i all form av yoga, men är extra användbara i yin- och restorativeyoga för att kunna slappna av fullt ut. Ha bolstret under knäna för att avlasta ländryggen i savasana, luta dig mot den i en framåtfällning eller sitt på den under meditation.

Bälten/Straps – Alla människor är olika flexibla och dessutom är rörlighet en färskvara. Har du inte yogat på ett tag eller känner dig stel kan bälten eller straps vara en bra hjälp. De blir som en förlängning av dina armar och kan användas i positioner när du ska nå fötter och tår. Är du överrörlig kan de också ge dig stöd för att yoga ska vara hälsosam och stödjande.

Denna artikel är lånad av våra vänner på Yogobe.