Så här fungerar solfaktor (spf) i ditt solskydd

Nu börjar sommarmånaderna närma sig och solen ska enligt väderprognoserna titta fram allt mer ofta. Trots solens positiva egenskaper, som att ljuset gör oss glada, pigga och att den dagliga dosen av D-vitamin börjar bildas i kroppen finns det fortfarande negativa effekter som påverkar oss desto mer. Det är ingen nyhet att solens strålar är en bidragande faktor till hudcancer och att huden åldras i förtid. För att minska riskerna finns det en rad olika metoder du kan använda dig av och här ger vi dig den kunskap du behöver ha för att använda ditt solskydd på rätt sätt och i rätt mängd för att skydda din hud så gott det går i sommar.

Solskydd

Vilken solskyddsfaktor behöver du?

För att få en mer förståelse över varför du ska välja en så hög solskyddsfaktor som möjligt, framför allt i början av sommaren, förklarar vi vad siffrorna på faktorn faktiskt betyder.

SPF 15 släpper igenom 1/15 av solens strålar genom solskyddet. Detta betyder att 93.3% av din hy skyddas av faktorn medan resterande 6.7% av de skadliga strålarna tränger igenom och skadar din hy.

SPF 30 kan man tro ska skydda dubbelt så bra men tyvärr. En SPF 30 släpper igenom 1/30 av solens UVB strålar, vilket betyder att faktorn skyddar upp till 96.6% och 3.3% av strålarna tränger igenom och skadar din hy.

Det är kanske lätt tycker att dessa 3.3% inte har någon större betydelse när du ska välja solskydd i sommar men tänk efter en extra gång – din hud ska vara med dig under hela din livstid.

För att solskyddsfaktorn ska vara optimal på huden och motsvara den faktorn som står på förpackningen är det viktigt att du smörjer in dig rikligt. De flesta applicerar i regel allt för lite solskydd och studier visar att vi smörjer oss med så lite som hälften av det vi borde. En riktlinje är att använda 35 ml till hela kroppen, vilket är detsamma som drygt två matskedar och till ansiktet är det 3-4 ml som gäller, vilket är detsamma som en liten tesked.

Har du planerat att vara ute i solen under en längre tid är det dessutom viktigt att du har koll på hur länge du kan vistas i solen med ditt solskydd innan det är dags att smörja in sig igen. De antalet minuter du kan vara i solen innan du bränner dig, utan solskydd, multiplicerar du med SPF-siffran på ditt solskydd. Med andra ord, säg att du har en ljus hud som klarar max 10 minuter i solen innan det börjar brännas och du har köpt en solskyddsfaktor med SPF 30. Uträkningen för de antal minuter du kan vistas i solen med solskyddet blir därför: 10 x 30 = 300 minuter.

Tänk på att huden inte blir brun för att göra dig vacker. Huden blir brun för att den skyddar dig. Sola lugnt.