Därför ska du använda ekologisk deodorant

Om bara tanken på en ekologisk deodorant får dig att svettas är det dags att tänka om. Huden är vårt största organ så att ta hand om den med snälla produkter! Vanliga antipersperanter som många idag använder innehåller aluminium och onödiga kemikalier som är dåliga för miljön och hindrar svettkörtlarna från att rensa kroppen på gifter. Många upplever också att antipersperanter ger torr och irriterad hud, och i vissa fall även allergiska reaktioner orsakat av mängden parfym som ofta förekommer i en antipersperant eller vanlig deodorant.

Skillnaden mellan antipersperant och deodorant

En deodorant är parfymerad och innehåller alkohol vilket motverkar svettlukt. En antiperspirant i sin tur täpper till svettkörtlarna med en liten mängd aluminiumsalt som är antibakteriell och gör att svetten inte får en obehaglig lukt när den kommer i kontakt med bakterier som ligger på din hud. Det kan låta bra att förebygga dålig lukt och samtidigt få en fräsch parfymdoft under armarna, men faktum är att vi rubbar kroppens egna reningssystem. Dålig lukt kommer nämligen inte från svett som sådant, utan från just bakterier på huden. En bra deodorant innehåller därför anti-bakteriella ingredienser för att hålla dålig lukt borta.

Ekologiska deodoranter innehåller oftast en kombination av olika eteriska oljor som verkar antiseptiska och bakteriedödande. Det positiva med denna kombination är att den inte är skadlig för miljön, och samtidigt är den betydligt snällare mot din hud. 

Byte till ekologiskt deodorant

Det kan vara bra att känna till att när du byter till en ekologisk variant kan du till en början svettas mer, men detta avtar. Det är din kropp som vänjer sig vid den naturliga produkten. Ett tips om detta sker är att ha med dig deodoranten i väskan för att enkelt kunna fräscha upp dig under dagen, alternativt ta en skvätt ekologisk äppelcidervinäger i armhålan då detta är bakteriedödande. 

Ibland kan det vara svårare att hitta ett ekologisk märke som passar just dig; utrensningsprocessen kan ta upp till två månader. Ge därför inte upp om den första produkten du testar inte ger önskar resultat. Det finns deodoranter med olika sammansättningar av ingredienser för att passa alla.