Curam - Koppning för återhämtning och self-care

Vad tänker du på när du hör ordet koppning? En helt vanlig mugg, eller kanske tänker du på de där schyssta ringarna som Michael Phelps hade på ryggen när han simmade under OS 2016? Eller kan det vara när skådespelerskan Gwyneth Paltrow visade upp röda ringar matchat på röda mattan 2004? Koppning har funnits i tusentals år men har först på senare år blivit mer allmänt känt i västvärlden.

 

Koppning är en av de mest använda traditionella alternativmedicinska metoderna och har använts i Kina i flera tusen år för behandling av olika problem. Det har utvecklats olika koppningsmetoder och idag används koppning över stora delar av världen.

Koppning fungerar som omvänd massage där man istället lyfter upp huden och bindväven genom det vakuum som skapas av kopparna. Det nystartade svenska varumärket Curam har lanserat ett koppningskoncept baserat på den uråldriga traditionen men anpassad efter den moderna människans aktiva och hektiska livsstil. Vi fick en pratstund med Marie Jansson som är grundaren bakom Curam.

 

Varför startade du Curam?

2018 fick jag ett koppningsset från en kompis som rest runt i Asien och började koppa mig själv. Eftersom min största passion är att åka skidor passade det perfekt för mig att kunna koppa mig själv i duschen efter en dag på berget. Det var här jag insåg att man kan använda sig av koppningsterapi lika bra hemma som i behandlingsrummet. Men designen på de koppar som fanns tillgängliga var inte så estetiskt tilltalande och inte heller var alltid materialet optimalt att använda direkt på huden, såsom gummi. Det var då jag bestämde mig för att skapa en egen lösning så att fler skulle få upp ögonen för traditionen och få möjlighet att ta del av alla de positiva effekter koppning kan ge!

I många fall upplever jag att återhämtning och self-care ibland tenderar att komma på efterkälken när man försöker hinna med allt, och att den fysiska träningen istället får mest fokus. Jag ville alltså skapa en snygg produkt som är enkel att använda och ta med sig vart man än går. Koppning som du kan använda både i hemmet och utanför, ute på språng eller varför inte på jobbresan.

Lifestylekonceptet började växa fram och till slut hade jag produkten som är Curams koppar idag, clean design, enkla att använda och ta med sig, och tillverkade av 100% miljövänligt silikon. Jag har även tagit fram olika program anpassade för olika målgrupper och livsstilar, för att på ett enkelt sätt lära ut och inspirera till lite self-care.

 

Ni har tagit fram två olika modeller, vad är det för skillnad på dem?

Med Curams massagekoppar kan du använda dig av både statisk och dynamisk koppning beroende på ditt behov och vad du föredrar. Med statisk koppning låter du koppen vara kvar på ett och samma ställe och låter den göra jobbet åt dig. Curam Static massagekopp används enbart för statisk koppning och är designad för att kunna fästa på mindre kroppsområden såsom nacke, axlar, handflator, fotsulor, vrister men passar lika bra för större områden. Curam Dynamic massagekopp kan användas för både statisk användning - passar bäst för större områden såsom ben, rygg, rumpa och mage. Samt för dynamisk användning, när du låter koppen sakta glida över huden upp och ned eller från sida till sida. För glideffekt på torr hud kan du applicera Curam Body & Massageolja, som är framtagen och skräddarsydd för att förstärka koppningens effekt, alternativt i duschen använda duschcreme. Ofta låter jag ett par statiska koppar sitta still på ett ställe, till exempel vaden, samtidigt som jag koppar mig dynamiskt på låret och rumpan. Sedan byter jag bara plats och kör någon minut igen. På så sätt kan du behandla flera ställen samtidigt. Snabbt och effektivt.

 

 

Curam guide - Office break

Vi är många som spenderar merparten av vår vakna tid stillasittande framför en dator, vilket inte är optimalt för vår kropp som är gjord för att vara i rörelse. Besvär med nacke, axlar och rygg brukar vara bland de vanligaste problemen som försämras av att man sitter still mycket och låst i icke ergonomiska positioner.

Koppning kan upplevas som en kraftfull massage. Curams statiska massagekoppar kan du använda samtidigt som du gör annat, du fäster dem på det området du vill behandla och låter dem sitta kvar där några minuter samtidigt som du jobbar, ser på en serie, lagar mat osv.

 

Med statiska koppar:

Koppa axlar

Placera de statiska kopparna ovanpå vardera axel (trapezius) i 1-3 minuter. Se efter om kopparna lämnar märken. Rör kopparna till olika platser på axlarna och kring nacken vid behov.

Koppa armar

Om du lider av musarm, placera de statiska kopparna på vardera underarm, på området där du upplever stelhet. Låt kopparna sitta still i 1-3 minuter på vardera område. Utöka tiden vid behov.

Koppa utmed ryggraden

Placera de statiska kopparna på vardera sida om ryggraden i ländryggen, där du upplever stelhet eller ömhet och låt dem sitta still i 1-3 minuter.

Koppa vader

Placera de statiska kopparna på vardera vad, där du upplever svullnad eller stelhet och låt dem sitta till i 1-3 minuter.

 

Med dynamiska koppen + olja:

Koppa axlar

Placera kopparna på toppen av axlarna (trapezius). Om den inte sitter kvar, placera koppen lite längre ned där området är större. Låt den sitta kvar i 1-3 minuter. Placera koppen på framsidan av axeln, ovanför armhålan, för koppen runt armen till baksidan av axeln. Upprepa rörelsen 2-3 gånger.

Koppa utmed ryggraden

Placera koppen på en sidan om ryggraden i ländryggen, där du upplever stelhet eller ömhet. För koppen upp och ned 2-3 gånger. Låt koppen sitta still i 1-3 minuter. Upprepa på andra sidan.

Koppa vader

Dela upp vaden i 3 sektioner, yttre, mellan på baksidan och inre linjen. Upprepa rörelsen 2-3 gånger på vardera sektion. Börja så lågt som möjligt och koppa upp mot knäet.