10 fröer du inte kan vara utan

Vi har upplevt att många kan känna sig lite osäkra på om de får i sig rätt mängd av de vitaminer och mineraler som kroppen dagligen behöver. Men det behöver faktiskt inte vara svårt som många tror. Genom att tillsätta ett eller flera fröer i din måltid kan du enkelt få i dig fler vitaminer och mineraler än vad du tror. När det gäller fröer finns det inte några gränser för hur kreativ du kan vara när du använder dem i matlagningen. Oftast är fröerna härliga som de redan är. Men kanske vill du mixa och trixa lite. Varför inte blanda ner lite frön i frukostgröten? Eller stek fröna med olja och salt för att toppa lunchsoppan och skapa lite tuggmotstånd. Alternativt kan du använda fröna till att strö över smoothien och boosta den med ännu lite mer nyttigheter. Som du märker är det endast du och din kreativitet som sätter stopp för användningen av dessa fröer.

Amaranth

Amaranth är ett relativ nyfunnet frö som med fördel används i matlagning och bakning. Amarantfröer är rika på vitaminer, mineraler, protein och fibrer. Amaranth är dessutom ett glutenfritt frö som är skonsamt mot magen. Användningsområdena är flera. Antingen kan du koka upp fröna och använda dem som substitut till pasta och ris eller tillsätta dem i grytor. Du kan också koka gröt på fröna eller mala ner dem till ett mjöl, vilket fungerar som ett glutenfritt alternativ till vetemjöl. Smaken av amarantfrö är mild och nötig och passar även utmärkt till att bara koka upp och strö över sallader för en mer matig känsla.

Chiafrö

Chia betyder styrka och det passar ju det här lilla smaklösa fröet perfekt eftersom de är innehåller omega3, fibrer, protein, antioxidanter och andra viktiga vitaminer. Du kan variera fritt hur du vill äta dina chiafrö. Eftersom de är nästan helt smakfria passar de till allt. Testa att ha en näve chiafrö i brödbaket, strö dem över gröten eller gör chiapudding. Testa dig fram för att se vad du tycker om helt enkelt. Dessa små frö är glutenfria och innehåller 5 gånger mer kalcium är mjölk, 8 gånger mer omega3 än lax och 7 gånger mer C-vitamin än apelsiner. Hur grymt? Supergrymt! 

Hampafrö

Det är först under de senaste åren som vi har förstått vilken guldgruva hampafrö är, rent hälsomässigt. Dessa frö är berikade med nyttiga fibrer, fetter, vitaminer och mineraler. Du kan äta hampafrö som de är, strö dem över muslin eller mala ner fröna till ett mjöl.

Linfrö

Linfrö är inte bara billiga jämfört med många andra fröer utan har ett flertal användningsområden. Linfrön passar perfekt att strö i müslin eller att baka in i brödet. De små platta fröna fungerar utmärkt att toppa smoothien med eller strö på gröten. Linfrön innehåller kostfibrer, omega-3-fettsyror, protein, järn och folat. Dessutom har de en lätt laxerande effekt vilket gör att linfrön användas med fördel till dig som lider av trög mage. Det enda du ska tänka på är att inte äta mer linfrön än den rekommenderade dagliga dosen, som är 1-2 matskedar. Annars försvinner hälsofördelarna och mängden kan istället bli skadlig för kroppen.

Melonkärnor

Melonkärnor har en mild och söt nötsmak, vilket gör att de passar perfekt både för bakning och för att strö över smoothien, yoghurten eller gröten på morgonen. De små kärnorna innehåller vitaminer, proteiner, nyttiga fetter, zink och magnesium. Detta gör att melonkärnor är ett smarrigt litet frö för att boosta frukosten med.

Psylliumfrö

Psylliumfrö eller loppfrön som det också kallas innehåller fibrer. 1-2 matskedar om dagen kan göra stor skillnad om du har en trög mage. De små fröna har ingen utmärkande smak och är perfekta att använda tillsammans med andra måltider om du bara vill komma åt fiberinnehållet. Blanda ner fröet i en god smoothie, toppa frukostflingorna med psylliumfrö eller strö över en gröt eller omelett.

Pumpakärnor

Pumpakärnor innehåller massor av nyttigheter. Den mjukt nötiga kärnan kan användas på många sätt och funkar till alla dagens måltider. Antingen kan du strö kärnorna över frukosttallriken, rosta i stekpannan för att toppa lunchen med, eller kan du mala ner dem och blanda ut dem i salladen eller i såsen. Det är bara du som sätter gränsen för användningen av dessa fröer. Pumpakärnor innehåller protein,vitaminer och mineraler, antioxidanter, järn, magnesium och zink. Tack vare alla de nyttiga egenskaper som pumpakärnor har är det ett härligt frö att addera i sin kost.

Quinoa

Quinoa är ett bra ett annat alternativ till ris, pasta och potatis tack vare det nästan dubbla innehållet av protein och fibrer. Detta glutenfria frö innehåller dessutom både järn, zink och flera olika B-vitaminer som är bra för kroppen. Quinoa kokas helst och är gott till de flesta maträtterna. Prova att blanda ut quinoa i salladen eller byt ut nästa portion av ris, pasta eller potatis mot quinoa för ett nyttigare och mer matigt alternativ. Är du dessutom vegetarian är quinoa ett perfekt komplement till protein. Quinoa innehåller nämligen alla de 9 essentiella aminosyror som kroppen inte själv kan producera.

Sesamfrö

Dessa små nötiga fröer innehåller massor av nyttigheter och går att variera till en mängd olika maträtter. Förutom att de är rika på protein innehåller de fleromättade fetter som omega-6 och mineraler som kalcium och magnesium. Använd sesamfrö som garnering på frukostbullar, till fisken eller i maten. Blanda ner fröna i dressingen eller i smoothien för att göra din redan nyttiga smoothie ännu nyttigare. Du kan dessutom få ett proteinrikt mjöl som är snålt på kolhydrater om du maler ner sesamfrö. Perfekta små frön att tillsätta i maten.

Solrosfrö

Solrosfrö är ett frö med mild och nötig smak som passar perfekt till både frukostflingorna eller att blanda i en sallad för att göra den matigare. Rosta fröna och tillsätt din favoritkrydda, så blir de även perfekta som snacks. Solrosfrön är rika på vitamin E, som är en naturlig antioxidant. De är även rika på omega-3 och omega-6, en rad olika B-vitaminer och mineraler som magnesium. Visst låter det härligt? Små fröer som du enkelt kan använda till de mesta.