Den gyllene kryddan

   

Gurkmeja

Därför är gurkmeja nyttigt för dig

Gurkmeja är med sin vackra gula färg lätt att känna igen – men visste du att den är en av de nyttigaste kryddorna? Här får du reda på varför gurkmeja är så hälsosamt.


1. Lev ett långt liv
Ett dagligt intag av gurkmeja kan sänka det skadliga kolesterolet och blodsockret – och bidra till att förhindra åderförkalkning, det visar forskningsstudier.


2. Skyddar cellväggarna
Amerikanska studier visar att gurkmeja kan göra våra celler mer motståndskraftiga. Ämnet kurkumin i gurkmejan gör våra cellers membraner starkare, vilket medför att vi skyddas mot sjukdomar.


3. Gör en ansiktsmask!
Testa att göra en ansiktsmask med gurkmeja, den gyllene kryddan skyddar nämligen huden från avgaser och kemikalier i luften. Gurkmeja ser till att motverka att huden åldras, bleka ärr och öka hudens elasticitet.


4. Stoppa inflamationer
Att gurkmeja innehåller ämnet kurkumin gör att inflammationer motverkas i din kropp, cellerna hindras från att utsöndra molekyler som i sin tur kan skapa inflammationer, vilket gör att du blir mindre mottaglig för kroniska sjukdomar.


5. Mångsidig krydda
Gurkmejan, som är släkt med ingefära, har många användningsområden. Du kan bland annat ha pulvret i ris, soppor, smoothies, glass och dressingar.


Här hittar du gurkmeja