EU-ekologisk

EU-ekologisk
Den europeiska märkningen för ekologisk produktion är den som kallas för EU Ekologiskt. Det är EU-förordningen som reglerar vad som får kallas för ekologiskt och där ingår bland annat att ekologisk mat är producerad utan kemiska bekämpningsmedel och konstgödsel. Det finns även krav på djurhänsyn och endast ett fåtal tillsatser är tillåtna i färdig mat. För att en produkt ska få kallas för EU Ekologiskt och få ett EU-löv på sin förpackning krävs att hela produktionskedjan, inklusive bonden, importören, exportören, handlaren eller andra som berör produktionskedjan, klarar den strikta kontr...
Visa hela texten
ollen. Kontrollen sker åtminstone en gång om året, eller ännu oftare beroende på riskvärderingen kopplat produktionen. Men om du, som konsument, ser EU-lövet på en produkt kan du känna dig förvissad om att produkten klarat av EU:s strikta kontroll och får kallas för EU-ekologiskt. Sedan 1 juli 2010 är det obligatoriskt att använda EU:s logotyp för ekologiska livsmedel som produceras inom EU. Därtill ska ekologisk mat vara märkt med kodnumret för kontrollorganet. Kontrollorganet behöver vara ackrediterat enligt Europastandar EN 45011 eller ISO-guide 65 för få utföra kontroller. I Sverige finns det sju godkända kontrollorgan: Kiwa Aranea, kodnummer: SE-EKO-01 SMAK AB, kodnummer: SE-EKO-03 HS Certifiering AB, kodnummer: SE-EKO-04 Valiguard AB, kodnummer: SE-EKO-05 ControlCert Scandinavia AB: SE-EKO-06 ProSanitas Certifiering: SE-EKO-07 Intertek Certification AB: SE-EKO-08

...

Artiklar 1-50 av 973

Sida
Stigande ordning

Artiklar 1-50 av 973

Sida
Stigande ordning