Vitamin C fungerar som en antioxidant och bidrar till normal kollagenbildning som är viktigt för huden, blodkärlens, tändernas och benstommens normala funktion. Dessutom hjälper vitamin C till att skydda kroppens celler mot oxidativ stress. Oxidativ stress är en inre kemisk obalans i cellerna som uppstår när man utsätts för skadliga ämnen som till exempel cigarettrök och avgaser eller när kroppen själv producerar för mycket skadligt syre som fria radikaler.

Vitamin C finns i

Vitamin C finns i de de flesta frukter, bär och grönsaker. Du hittar främst vitamin C i olika citrusfrukter som apelsiner, citroner och grapefrukt men också i grönsaker som paprika, broccoli och alla typer av kål. Är du dessutom ett fan av potatis och äter relativt mycket av det så kan du räkna det som en god källa till att få i dig en bra mängd av vitamin C.

Brist på vitamin C

Eftersom vitamin C inte är särskilt lagringsduglig är det viktigt att man dagligen får i sig den rekommenderade dosen. Kroppen har vissa depåer som lagrar vitamin C men dessa är helt uttömda efter 60-100 dagar. Vid en lindrig C-vitaminbrist kan man uppleva trötthet, svaghet och irritation och under en längre tid av brist kan man i sällsynta fall drabbas av skörbjugg som ger försämrad sårläkning, infektionskänslighet och inflammationer i tandköttet.

Rekommenderat dagligt intag av vitamin C

FörRDI
Spädbarn (6-11 månader) 20 mikrogram
Spädbarn (12-24 månader) 25 mikrogram
Barn (2-5 år) 30 mikrogram
Barn (6-9 år) 40 mikrogram
Barn (10-13 år) 50 mikrogram
Vuxna 75 mikrogram
Gravida 85 mikrogram
Ammande 100 mikrogram

En vuxen person kan enkelt få i sig den rekommenderade dagliga dosen genom att äta:

  • 1 stor apelsin
  • ⅓ paprika
  • 3 stycken brysselkål

Källa: Livsmedelsverket.